Verschillende type daken voor dakwerken en het onderhoud

dakwerkenAls u woonachtig bent in België, dan zijn er diverse soorten woningen beschikbaar. In de stad zijn er veel appartementen te vinden waar weinig onderhoud heeft aan het dak. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere type woningen, die vaak wel een eigen dak hebben. Als eigenaar van zo’n pand moet u zelf zorg dragen voor het onderhoud hiervan.

Als het een dak betreft met dakpannen, dan heeft u vaak geluk. Deze type daken hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch is het wel belangrijk om de dakgoten eens na te lopen zodat al het water gemakkelijk weg kan lopen. Dit kunt u zelf doen of laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, zoals dakwerken lier bijvoorbeeld is.

Een plat dak en het onderhoud ervan

Wanneer u woont in een pand met een plat dak, dan is het onderhoud belangrijker. De levensduur van het materiaal dat gebruikt wordt voor platte daken is namelijk doorgaans een stuk korter. Veel wordt gebruikt gemaakt van het materiaal bitumen. Wat op de daken gebrand wordt. Dit materiaal ligt als het ware over het dak heen en beschermt het tegen invloeden van buitenaf zoals regen, sneeuw en zon. Bitumen is een sterk materiaal dat gemiddeld zo’n 25 jaar mee zou moeten gaan met het juiste onderhoud. Daarbij kan een bedrijf als dakwerken LILLE bijvoorbeeld hulp bieden. Zo is het in de herfst bijvoorbeeld belangrijk dat de bladeren van het dak worden verwijderd en er regelmatig wat aandacht aan het dak gegeven wordt. U wilt voorkomen dat er veel water op het dak blijft liggen, dat kan namelijk voor lekkage gaan zorgen. Dat wilt u natuurlijk niet.

Bij een plat dak is het onderhoud dus van groter belang. Ook is het belangrijk om in uw budgettering voor de woning rekening te houden met het vervangen van de bitumen laag. Wanneer het gedaan moet worden kan er meestal over de bestaande laag heen gewerkt worden, maar hier zijn uitzonderingen op.